top of page

OSNOVE HIGIENE IN ANATOMIJE USTNE VOTLINE PSOV IN MAČK

Skrb za zdravje zob in ustne votline predstavlja pomemben del vdrževanja splošnega dobrega počutja in zdravja živali.


Prav tako kot ljudje, tudi živali potrebujejo redno ustno higieno. Na tržišču lahko najdemo lepo število izdelkov za vzdrževanje ustne higiene. Le ti lahko delujejo na 3 načine: mehanično (abrazija), kemično ali kot kombinacija obeh.


Najbolj učinkovita metoda odstranjevanja mehkih zobnih oblog je vsakodnevno ščetkanje z dodatkom encimske zobne paste za živali. Nikoli ne uporabljamo zobnih past za ljudi, saj le te vsebujejo fluorid, ki je za živali strupen. S ščetkanjem mačjih oziroma pasjih zob začnemo takoj, ko živali izraste stalno zobovje. Seveda smo pri učenju ščetkanja nežni, potrpežljivi in uporabljamo pristop pozitivne motivacije. Vsakodnevno ščetkanje je tudi odličen način spremljanja zdravja ustne votline živali s strani lastnikov in omogoča zgodnje odkrivanje sprememb v ustni votlini - vnetje dlesni (gingivitis), nalaganje trdih zobnih oblog, zlomi zob, rast mas, itd..


Kot slabši nadomestek ali kot dodatek ščetkanju se lahko poslužujemo tudi drugih izdelkov za ustno higieno: naprstne krpice za nego zob, praški in raztopine za upočasnitev nastanka zobnih oblog ter raznovrstne žvečilke. Pri izbiri žvečilk moramo biti pozorni, da te niso pretrde, saj tako lahko z njimi tvegamo zlome zob.

Pri izbiri primerne žvečilke za našega štirinožnega prijatelja si lahko pomagamo s seznamom izdelkov, ki so bili potrjeni kot učinkoviti in varni za uporabo s strani VOHC (Veterinary Oral Health Council). Njihovo potrditev lahko najdemo tudi na sami embalaži izdelka.


 

ANATOMIJA ZOBA

 

ZOBNA FORMULA PSA


Pasji mladiči imajo 28 mlečnih zob, v zgornji in spodnji čeljusti enako in sicer: po 3 sekalce, 1 grabilec in 3 ličnike na vsaki strani.

Odrasel pes ima skupno 42 stalnih zob, v zgornji čeljusti ima na vsaki strani po 3 sekalce, 1 grabilec, 4 ličnike in 2 kočnika, v spodnji čeljusti pa ima na vsaki strani 3 sekalce, 1 grabilec, 4 ličnike in 3 kočnike.

Stalni zobje nadomestijo mlečne do 7. meseca starosti (odvisno od velikosti in pasme psov). V nasprotnem primeru govorimo o manjkajočih stalnih zobeh oziroma o zaostalih mlečnih zobeh, če je število zob večje. Slednje je razlog za obisk veterinarja.




ZOBNA FORMULA MAČKE


Mačji mladiči imajo 26 mlečnih zob, 3 sekalce in 1 grabilec na vsaki strani v obeh čeljustih ter 3 ličnike v zgornji čeljusti in 2 v spodnji čeljusti na obeh straneh.

Odrasla mačka ima 30 stalnih zob, ki praviloma zamenjajo mlečne zobe do 6. meseca starosti. V vsaki čeljusti na obeh straneh izraste dodatno 1 kočnik. Za razliko od psov, se pri mačkah neizpadli mlečni in manjkajoči stalni zobje redko pojavljajo.









Literatura:

Bellows, J., L. Berg, M., Dennis, S., Harvey, R., B. Lobprise, H., J. Snyder, C., E.S. Stone, A. and G. Van de Wetering, A., 2019. 2019 AAHA Dental Care Guidelines for Dogs and Cats. American Animal Hospital Association.

Reiter, A. and Gracis, M., 2019. BSAVA manual of canine and feline dentistry and oral surgery. 4th ed. Quedgeley, Gloucester: British Small Animal Veterinary Association.

bottom of page