top of page

ZASTRUPITVE PRI MAČKAH

Mačke veljajo za izbirčne jedce, zato je naključno zaužitje strupenih sestavin pri njih manj verjetno kot pri psih. Kljub temu mačke v domačem okolju obkroža kar nekaj nevarnosti, za katere morda niti ne veste, da so škodljive. Predstavljamo vam najpogostejše zastrupitve pri mačkah, na katere morate biti še posebno pozorni.

LILIJE

Zaužitje majhnih količin katerega koli dela rastline lahko pri mačkah povzroči hudo, celo usodno okvaro ledvic, ki pa je ob pravočasni veterinarski pomoči lahko povratna.

Kmalu po zaužitju opazimo bruhanje in apatijo. Znotraj 12 ur od zaužitja že lahko opazimo znake akutne poškodbe ledvic, kot so dehidracija, neješčnost in bruhanje, v hujših primerih celo napade, oteklost obraza ter blazinic in motnje pri hoji. V primeru suma na zaužitje lilije ali ob onesnaženju dlake s cvetnim prahom lilij takoj poiščite veterinarsko pomoč.


PERMETRIN

Permetrin je zdravilo, ki ga najdemo v nekaterih insekticidih in protizajedavskih sredstvih, registriranih za uporabo pri psih (npr. Ataxxa, Advantix). Mačke se lahko zastrupijo ob aplikaciji zdravila s strani skrbnikov ali ob tesnem stiku s psom, pri katerem je bilo zdravilo pred kratkim nanešeno na dlako. Takojšnja veterinarska pomoč je ključnega pomena.

Znaki se pojavijo v nekaj urah (do 48 ur) po stiku s permetrinom. Najpogosteje se pojavijo preobčutljivost, tresenje , trzanje mišic, napadi, pohitreno dihanje in povišana telesna temperatura. Ob takojšnji veterinarski pomoči je prognoza v večini primerov dobra.


ETILEN GLIKOL

Etilen glikol je sestavni del večine hladilnih tekočin (antifriz). Zaužitje pri mačkah lahko povzroči hude poškodbe ledvic ter nastanek ledvičnih in sečnih kamnov. Zastrupitev povzročijo že majhne količine.

Takoj po zaužitju se pojavita bruhanje in apatija. V roku ene ure znaki napredujejo in pojavijo se lahko motnje v gibanju, poglobljeno dihanje, pohitreno bitje srca, pogostejše uriniranje, povečano pitje in depresija. Po 1-3 dneh se lahko pojavi zmanjšana tvorba urina. Žival bruha, je neješča, depresivna, njena telesna temperatura pade pod normalno vrednost in lahko pade v komo.

Tudi ob takojšnji veterinarski pomoči je zaužitje za mačko lahko usodno.


NESTEROIDNA PROTIVNETNA ZDRAVILA

Zaradi učinkovitosti in uporabnosti nesteroidnih protivnetnih zdravil jih veterinarji živalim pogosto predpisujemo. Za njihovo pravilno uporabo sta potrebna previdnost in znanje, saj so v primeru nepravilne uporabe ali predoziranja lahko strupena. Najpogostejše posledice nepravilne uporabe ali predoziranja so razjede želodčne stene in akutna poškodba ledvic. Nesteroidna protivnetna zdravila uporabljamo le pri zdravih živalih, tablete/sirup za peroralno uporabo apliciramo z ali po hrani. V primeru, da je žival neješča o tem obvestimo veterinarja in ji tablete/sirupa ne dajemo. Zaradi vseh navedenih razlogov, teh zdravil nikoli ne predpisujemo brez predhodnega pregleda živali.

Klinični znaki, ki jih lastniki lahko opazite so neješčnost, depresija, bolečina v področju trebuha in bruhanje. Lahko se pojavi kri v blatu.


PARACETAMOL

Paracetamol je učinkovina, ki jo pogosto najdemo v domači lekarni (vsebujeta jo na primer Lekadol in Daleron). Zaradi pomanjkanja encima, potrebnega za presnovo paracetamola, je le-ta za mačke zelo strupen. Zastrupitev lahko povzroči že zelo majhna doza.

Ob zastrupitvi žival postane šibka, neodzivna, neješča, se slini in bruha. Pohitreno je dihanje in bitje srca, lahko se pojavi tudi oteklina v področju glave. V 1-4 urah opazimo blede, rahlo modre ali rjavkaste sluznice. Zaužitje pri mačkah povzroči hemolitično anemijo in okvaro ledvic.

Prognoza je previdna ne glede na zaužito dozo paracetamola.


ČEBULA IN ČESEN

Čebule in česna se pri prehrani mačk strogo izogibamo, saj povzročata razpad krvnih celic, kar posledično privede do anemije.


RODENTICIDI

Mačke se z rodenticidi, pogosteje kot z zaužitjem vabe, zastrupijo z zaužitjem zastrupljenega glodavca. Najpogosteje uporabljeni rodenticidi povzročijo usodne motnje strjevanja krvi zaradi pomanjkanja vitamina K.

Zastrupljene mačke so letargične in neješče, opazimo lahko tudi podkožne krvavitve, oteženo dihanje, bledico in/ali kolaps. Pomembna je takojšnja veterinarska pomoč in intenzivno zdravljenje živali.






Povzeto po:

Harvey, A. and Tasker, S., 2013. BSAVA Manual Of Feline Practice. British Small Animal Veterinary Association, pp.138-142.

bottom of page