top of page

AHHH TO PASJE POLETJE...

Se želite ustrezno pripraviti na poletje in tudi vašemu pasjemu prijatelju zagotoviti sproščen dopust?


Če je odgovor DA, berite dalje.



Svetujemo vam, da pred odhodom na dopust dobro pregledate potni list in preverite, če imate opravljena vsa potrebna cepljenja. Vašega štirinožnega prijatelja ustrezno razglistite in ne pozabite tudi na zaščito proti srčni glisti. Ker klopov in bolh kar mrgoli, jih je seveda priporočljivo ustrezno zaščititi tudi proti zunanjim zajedavcem.


Ko ste na končni destinaciji preverite, kje je najbližja veterinarska ambulanta, če bi morebiti potrebovali nujno veterinarsko pomoč.


Na plaži je kužke potrebno ustrezno zaščititi pred soncem. Še toliko bolj je to pomembno za tiste manj odlakane in bele kosmatince, ki imajo tanko in rožnato kožo. Na občutljive predele kot so uhlji ter izpostavljena ali neodlakana koža večkrat dnevno nanesite sončno kremo. Morska voda sicer lahko nudi mnogo užitkov, nemalkorat pa se ob zaužitju pojavijo prebavne težave. Za akutno zdravljenje driske zato vedno imejte pri sebi razstrupljevalni gel in probiotike. Nekaterim kužkom morska voda draži kožo, zato priporočamo, da jih po namakanju v morju redno spirate s sladko vodo.


Visoke poletne temperature naši kosmatinci prenašajo še slabše kot mi. Oni namreč svojih oblačil ne morejo odvreči. Sveža voda naj bo zato ves čas na voljo, redno pa jih tudi ohlajajte v morju ali jim okoli trupa ovijte mokre brisače. Zagotovite jim, da imajo dostop do sence in jih nikoli ne puščajte zaprtih v avtu (tudi, če imajo odprta okna). Toplotni udar je zanje lahko usoden in v primeru, da opazite klinične znake kot so pohitreno dihanje, slinjenje, bruhanje, driska, neodzivnost ali omotičnost ter otežena hoja, se je potrebno nemudoma posvetovati z veterinarjem. K toplotnemu udaru so še posebej nagnjene kratkogobčne pasme psov (francoski in angleški buldog, mops, boston terier, bokser, pekinčan, šicu, kavalir King Charles španijel,…), zato je pri njih potrebna še posebna pozornost.


Če imate v družini pasjega prijatelja, ki nadomešča štirinožni hodeči sesalec in pospravi vse kar mu pride na pot, je smiselno, da se oborožite tudi s sredstvom za sprožanje bruhanja, katerega v obliki kapljic nanesete v oko. Če bruhanje sprožimo znotraj dveh ur po zaužitju strupene snovi, lahko odstranimo večino zaužite snovi. Seveda tu velja pravilo čim prej, tem bolje. Sprožanje bruhanja se odsvetuje v primerih, ko psi zaužijejo korozivne, jedke ali hlapne snovi. Prav tako ga ne spodbujamo pri psih, ki so močno depresivni ali niso pri zavesti ter v primeru, ko je žival predhodno že bruhala ali je pojedla tujek, ki bi se lahko ustavil v zgornjem delu prebavnega trakta.


Dan vam lahko pokvarijo tudi male pošasti, ki vaše štirinožneže lahko pošteno popikajo ali pogrizejo, zato se izogibajte sprehodom po visoki travi ter cvetočih travnikih. Če pride do pika in blažje alergijske reakcije se psom lahko predpišejo antihistaminiki, ki jih uporabljate tudi v svoji domači lekarni, potrebno pa se je posvetovati z veterinarjem glede primernega odmerka. V kolikor je alergijska reakcija hujša in opazite hitro zatekanje okoli gobčka ali drugje po telesu, oteženo dihanje, bruhanje ali omotičnost ter neodzivnost, potem je nemudna veterinarska pomoč ključnega pomena. Prav tako je potrebno hitro postopati v primeru kačjega ugriza. Žival odnesite do avta in se kar se da hitro odpeljite do najbližje veterinarske ambulante.


Priporočamo vam, da si pred odhodom na dopust ustvarite svojo SOS potovalno lekarno z najbolj uporabnimi zdravili in dodatki, kateri vam lahko pridejo še kako prav in vam v veliko primerih celo prihranijo obisk pri veterinarju.


Nepogrešljivi pripomočki so:

  • klešče za odstranjevanje klopov

  • zaščita proti klopom, bolham, srčni glisti, peščeni muhi in notranjim parazitom

  • sončno kremo s primernim UV faktorjem namenjeno živalim

  • Enterozoo gel: za črevesne težave in razstrupljanje

  • probiotiki

  • antibakterijski šampon

  • mazilo proti opeklinam in odrgninam (L-mesitran, Elastopad, Cink Vitaminska mast, Ribodermin, Bepanthen,…)

  • sredstvo za sprožanje bruhanja (Clevor kapljice)



Pred-dopustniški “shopping” lahko v ambulanti in trgovini Vet4Pet opravite vsak delavnik med 8. in 20. uro ter ob sobotah med 8. in 12. uro.


Veseli bomo vašega obiska!

bottom of page