top of page

MAČJA KUGA

Mačja kuga (infekciozni enteritis mačk, mačja panlevkopenija) je ena najpomembnejših bolezni mačk, saj je zelo nalezljiva in pri necepljenih mačkah povzroča izredno visoko smrtnost.


POVZROČITELJ


Povzročitelj mačje kuge je mačji parvovirus oziroma virus mačje panlevkopenije. V okolju je virus zelo odporen in lahko preživi tudi več let.


PRENOS OKUŽBE


Virus mačje panlevkopenije se prenaša z direktnim fekalno-oralnim kontaktom (manjši del se izloča tudi s slino, urinom in izbruhano vsebino) in indirektno s kontaminiranimi predmeti (posodice za hrano, glavniki, krtače, ležišča, oblačila, roke) ali preko kontaminiranega okolja. Okužene mačke virus izločajo vsaj še 6 tednov po okužbi.


KLINIČNI ZNAKI


Inkubacijska doba traja 5 do 9 dni.


Mačja kuga se izrazi pri mačjih mladičih, starejših od 3 tednov in odraslih mačkah. Povzroča zelo hud gastroenteritis. Nenadoma se pojavita bruhanje in driska, lahko krvava. Obolele živali imajo povišano telesno temperaturo, so apatične in neješče. Nekatere živali poginejo še pred pojavom črevesnih znakov oziroma poginejo zelo hitro po pojavu le-teh.


Virus se razmnožuje v celicah črevesja, po krvi pa potuje tudi do kostnega mozga, vranice, timusa in bezgavk. Razmnoževanje v limfatičnem sistemu povzroči hud upad v številu belih krvnih celic (tudi do 90%).


Virus se med brejostjo lahko prenese na mačje mladiče, pri katerih povzroči okvare pri razvoju možganov (cerebralna hipoplazija) - mladiči se gibajo zelo nekoordinirano in imajo težave z ravnotežjem.


ZDRAVLJENJE


Specifičnega zdravila za zdravljenje mačje kuge ni, zato je zelo pomembno, da ob pojavu znakov ukrepamo hitro. Večina okuženih mačk pogine zaradi dehidracije in sekundarnih infekcij, zato je takojšnja veterinarska oskrba ključnega pomena, a je kljub slednji smrtnost zelo visoka.


PREVENTIVA

Ker je kljub podpornem zdravljenju smrtnost zelo visoka, je pomembno, da svoje mačke redno preventivno cepimo. Cepljenje je zelo učinkovito pri preprečevanju okužbe in se priporoča tako pri zunaj živečih kot tudi pri notranje živečih mačkah.







LITERATURA

icatcare.org. 2018. Feline Infectious Enteritis (Parvovirus, Panleukopenia Virus). [online] Available at: <https://icatcare.org/advice/feline-infectious-enteritis-parvovirus-panleukopenia-virus/> [Accessed 19 May 2021].




bottom of page