top of page

PARODONTALNA BOLEZEN

Parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv, ki vodi k umiku dlesni, nastanku obzobnih žepov, majavosti in posledično k izgubi zob. K bolezni so nagnjene predvsem manjše pasme psov in starejše živali, vendar pa lahko prizadane tudi mlajše živali in večje pasme. Do starosti 2 let kar 80% psov in 70% mačk že razvije eno od stopenj parodontalne bolezni. Nezdravljena bolezen je neposredno povezana s tveganjem za nastanek drugih bolezni, saj preko kronične parodontalne rane v krvni obtok vdrejo številni mikrobi in mediatorji vnetja ter tako preko sistemske cirkulacije krvi dosežejo oddaljene organe.

V razvoj bolezni so vpleteni različni dejavniki, a v osnovi bolezen povzročajo bakterije, ki se lepijo na zobe (plak) in izzovejo vnetje obzobnih tkiv. V zgodnjih fazah je vnetje omejeno na dlesen (gingivitis) in je po odstranitvi vzroka, bakterijskih oblog, ozdravljivo. Če pa ustno votlino zanemarimo, se prične začarani krog bolezni. Vnetje napreduje, na prizadeta tkiva se naselijo nove, še bolj agresivne bakterije, kar povzroča propad obzobnih tkiv (parodontitis). Ko obzobna tkiva propadejo, je bolezen v večini primerov neozdravljiva.

GINGIVITIS ali VNETJE DLESNI


Gingivitis klinično opazimo kot rdečico in oteklost dlesni. Prične se na robu dlesni in lahko vodi do razjed in spontanih krvavitev. Sicer ni nujno, da bo gingivitis napredoval v parodontitis, vendar pa je vedno prisoten pred razvojem parodontitisa. V kolikor gingivitisa ne zdravimo, vnetje dlesni napreduje, pride do odmika dlesni od zoba in s tem do nastanka parodontalnega žepa. Spremeni se mikrobiota dlesni, na novo naseljene bakterije in vnetne celice izločajo endotoksine in encime, ki uničujejo okolna tkiva. V fazi gingivitisa je bolezen s profesionalnim čiščenjem zobnih oblog in nadaljno domačo ustno higieno še ozdravljiva. Ščetkanje zob je zaradi vnetja dlesni v tej fazi boleče, zato z njim prenehamo in poiščemo veterinarsko pomoč. Poseg opravlja usposobljen veterinar z vso potrebno opremo, izključno na živali v splošni inhalacijski anesteziji (z intubacijo), saj je le na tak način postopek izveden na varen in strokoven način.

Zelo pomembno je, da se odstranijo zobne obloge v parodontalnem žepu. V nasprotnem primeru (čiščenje zobnega kamna brez anestezije) bolezen na navidez čistih in zdravih zobeh napreduje.


PARODONTITIS


Parodontitis je kasnejša in hujša oblika parodontalne bolezni, kjer so poleg dlesni prizadeti tudi parodontalni ligament, cement in alveolarna kost. Ob napredovanju bolezni se zobje pričnejo majati, izraščajo in se premikajo, lahko celo izpadejo. Prizadete zobe v nekaterih primerih lahko začasno zdravimo - odvisno od faze bolezni (zaprte in odprte tehnike parodontalnega zdravljenja - te lahko opravi veterinar specialist). V primeru, da zdravljenje ni mogoče, pa je zobe potrebno izdreti, saj v nasprotnem primeru živali povzročajo hude bolečine.


 

Psi in mačke bolečino zaznavajo enako kot ljudje, žal pa nam tega ne znajo povedati. Poleg tega velja, da bolečino v ustni votlini težko prepoznamo, saj se živali nanjo prilagodijo in jo zelo dobro prikrivajo.

Zato je pomembno, da redno pregledujemo ustno votlino za morebitne spremembe (gingivitis, parodontitis, zlomi zob, mase, …) in smo pozorni na znake bolezni ustne votline in zob.



V kolikor opazimo spremembe ali žival kaže kateregakoli od naštetih znakov se naročimo na pregled pri veterinarju in ne čakamo, da bo bolečina za žival tako neznosna, da bo nehala jesti.







LITERATURA: Bellows, J., L. Berg, M., Dennis, S., Harvey, R., B. Lobprise, H., J. Snyder, C., E.S. Stone, A. and G. Van de Wetering, A., 2019. 2019 AAHA Dental Care Guidelines for Dogs and Cats. American Animal Hospital Association.

Reiter, A. and Gracis, M., 2019. BSAVA manual of canine and feline dentistry and oral surgery. 4th ed. Quedgeley, Gloucester: British Small Animal Veterinary Association.

Kalin, A., Mrzdovnik, M., Regoršek, E., Vlaj, L., Seliškar, A., Tomsič, K., Lukanc, B. and Pavlica, Z., 2019. Bolečina brez besed. Ljubljana: Veterinarska fakulteta.

Plavec, T., Pavlin, D., Habič, N., Obidič, K., Škorjanc, A., Tekavec, I., Winkler, K., Žnidaršič, N., Cugmas, B., Baumkircher, A., Milevoj, N. and Kokalj, M., 2018. Zdrav kot pes in mačka. Ljubljana: Veterinarska zbornica.

bottom of page